epeigonta-peristatikaΕπείγοντα περιστατικά
Η ανακούφιση του πόνου και η εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών ή γναθοπροσωπικών τραυματισμών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του ιατρείου. Στην πλειοψηφία τους τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα και προγραμματιζεται άμεσα η περαιτέρω θεραπεία.

 

 

emfraxeis-aisthitikes-apokatastaseisΕμφράξεις και αισθητικές αποκαταστάσεις
Οι εμφράξεις είναι οι πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Η χρήση ρητινών (λευκές εμφράξεις) που μιμούνται την απόχρωση και τη διαφάνεια των φυσικών δοντιών εξασφαλίζει την αισθητική και παράλληλα τη λειτουργική αποκατάσταση. Ειδικά στα πρόσθια δόντια, η τεχνολογία συγκόλλησης των σύγχρονων υλικών παρέχει άμεσες και αισθητικές λύσεις για την αποκατάσταση δυσχρωμικών δοντιών (όψεις ρητίνης), την κάλυψη κενών ανάμεσα στα δόντια (bonding) και την αισθητική αναδιαμόρφωση των μαλακών ιστών (dental lifting). Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιαίτερες αισθητικές ανάγκες, λύση παρέχουν οι ολοκεραμικές όψεις ή στεφάνες καθώς και οι στεφάνες ζιργκόνιας.

 

endodontikes-pathiseisΕνδοδοντικές παθήσεις
Στην περίπτωση που ο πολφός εκτεθεί σε μικρόβια, συνήθως από τερηδόνα ή τραύμα, φλεγμαίνει, γεγονός που εκδηλώνεται αρχικά με ήπια ενόχληση ενώ στη συνέχεια με έντονο πόνο (πολφίτιδα) που δεν υποχωρεί παρά τη λήψη αναλγητικών. Η φλεγμονή είναι δυνατόν να οδηγήσει στη νέκρωση του πολφού και να επεκταθεί στο οστούν που περιβάλλει το δόντι προκαλώντας αποστήματα οδοντικής αιτιολογίας που συχνά συνοδεύονται από πυρετό και οίδημα. Η λύση σε αυτές τις περίπτωσεις, ασφαλώς δεν είναι η εξαγωγή του δοντιού, αλλά η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), η οποία βοηθά στη λειτουργική αποκατάσταση του δοντιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οριστική αντιμετώπιση της φλεγμονής απαιτεί μικροχειρουργική στην περιοχή της ρίζας του δοντιού (ακρορριζεκτομή).

 

 

periodontikes-pathiseisΠεριοδοντικές παθήσεις
Είναι φλεγμονές που οφείλονται στην παρουσία μικροβίων που συσσωρεύονται στην πέτρα και την πλάκα που επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών. Η ηπιότερη μορφή φλεγμονής είναι η ουλίτιδα ενώ η βαρύτερη μορφή είναι η περιοδοντίτιδα που συχνά είναι μη αναστρέψιμη και εκδηλώνεται με χαλάρωση, κινητικότητα και απώλεια δοντιών. Στα πρώτα στάδια (ουλίτιδα εντοπισμένη ή χρόνια) η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας, στην διδασκαλία και στην εμπέδωση συγκεκριμένων κανόνων στοματικής υγιεινής, ενώ στα επόμενα στάδια (περιοδοντίτιδα) η θεραπεία είναι πιο σύνθετη απαιτώντας συνδυασμό συντηρητικής, χειρουργικής θεραπείας και χρήσης laser.

 

 

 odontiko-traumaΟδοντικό τραύμα
Αφορά τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν σε νεογιλά ή σε μόνιμα δόντια. Το οδοντικό τραύμα συχνά σχετίζεται με αθλητικές δραστηριότητες, με τροχαία ατυχήματα ή με περιπτώσεις άσκησης βίας. Το τραύμα μπορεί να ειναι σχετικά μικρό (κάταγμα γωνίας του δοντιού) και η αποκατάστασή του εύκολη, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ένας τραματισμός μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή απομάκρυνση του δοντιού από τη θέση του (εκγόμφωση). Προδιάθεση για τραύμα είναι και τα διάφορα ορθοδοντικά προβλήματα και κυρίως η ανοιχτή δήξη (πρόταξη των άνω προσθίων δοντιών). Άμεσα μετά το τραύμα, πρέπει να γίνει επίσκεψη στον οδοντίατρο και, αν είναι δυνατό, να διατηρηθεί κομμάτι που τυχόν έσπασε ή όλο το δόντι, αν αυτό έχει φύγει από τη θέση του. Ειδικά στη περίπτωση που το δόντι έφυγε από τη θέση του και δεν είναι εφικτή η άμεση προσέλευση στο οδοντιατρείο, το δόντι επανατοποθετείται στο φατνίο με ελαφρά πίεση αφού πρηγουμένως έχει πλυθεί με απαλές κινήσεις. Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, δείτε τη σελίδα του Οδοντικού Τραύματος:

http://www.dentaltraumaguide.org

 

odontika-emfyteumataΟδοντικά εμφυτεύματα
Η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πλέον σύχρονη και αποδεκτή μέθοδος αντικατάστασης δοντιών που έχουν εξαχθεί, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς. Κύριο πλεονέκτημά τους είναι η αποφυγή τροχισμού των διπλανών δοντιών και τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης των ασθενών. Στο ιατρείο μας, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται μετά από λεπτομερή κλινικό και 3D έλεγχο του στόματος και του οστού και η χρήση ρομποτικού μηχανισμού προσομοίωσης βοηθά στην ευκολότερη και ανώδυνη τοποθέτηση και στην ταχύτερη επούλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να γίνει τοποθέτηση του εμφυτεύματος και του προσθετικού μέρους την ίδια ημέρα.

 

akiniti-kiniti-prosthetikhΑκίνητη και κινητή προσθετική
Η ακίνητη προσθετική αναφέρεται στις στεφάνες και στις γέφυρες, ενώ η κινητή προσθετική στις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες. Οι στεφάνες (θήκες ή κορώνες) τοποθετούνται για την προστασία ενός δοντιού με μεγάλη απώλεια μύλης ή σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κατάγματα. Με αντίστοιχο τρόπο οι γέφυρες χρησιμεύουν για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών. Η μεγάλη ποικιλία των σύγχρονων υλικών (πορσελάνη, τιτάνιο, ζιργκονία) εγγυάται το άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα και την μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Οι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες χρησιμεύουν στην αντικατάσταση μεγάλου αριθμού δοντιών και ο συνδυασμός τους με οδοντικά εμφυτεύματα δίνει περισσότερες εναλλακτικές σχετικά με την αισθητική, τη συγκράτηση και τη λειτουργικότητά τους.

 

aisthitikiΛεύκανση
Αρχικά, επανέρχεται το φυσικό χρώμα των δοντιών με την αφαίρεση των χρωστικών που επικάθονται στα δόντια (καφές, νικοτίνη) με τη χρήση υπερήχων και σοδοβολής. Στη συνέχεια, η αλλαγή και η βελτίωση του χρώματος γίνεται στο ιατρείο με την εφαρμογή gel λεύκανσης που ενεργοποιούνται με laser και συχνά ακολουθεί λεύκανση στο σπίτι για ορισμένες ημέρες με ειδικούς ατομικούς νάρθηκες. Η λεύκανση αποτελεί μία από τις σύγχρονες τάσεις της οδοντιατρικής αλλά και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικού μιμητισμού. Όπως και σε άλλες αισθητικές παρεμβάσεις στο υπόλοιπο σώμα, συχνά γίνονται υπερβολές και καταχρήσεις που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες βλάβες με καταστρεπτικές συνέπειες για τα δόντια. Προφανώς επιβάλλεται κάθε παρέμβαση να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην υγεία και την προστασία των δοντιών και του ασθενούς.

 

mikri-xeirourgikiΜικρή χειρουργική στόματος
Η εξαγωγή ενός δοντιού επιβάλλεται σα μοναδική λύση όταν υπάρχει εκτεταμένο κάταγμα του δοντιού, μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας περιοδοντίτιδας ή όταν έχουν αποτύχει τόσο η συντηρητική, όσο και η χειρουργική ενδοδοντία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι εξαγωγές για ορθοδοντικούς σκοπούς, κυρίως όταν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την ομαλή ανατολή όλων των δοντιών. Πιό σύνθετα προβλήματα υπάρχουν στην περίπτωση των 3ων γομφίων (φρονιμίτες) όπου σε ορισμένες περιπτώσεις (έγκλειστοι, ημιέγκλειστοι) απαιτείται η συνεργασία με απόλυτα εξειδικευμένο γναθοχειρουργό για την ακίνδυνη και χωρίς επιπλοκές εξαγωγή τους.

 

pathiseis-krotafografikisΠαθήσεις κροταφογναθικής άρθρωσης
Εμφανίζονται συνήθως με πόνο στην περιοχή της άρθρωσης ή και των μασητήρων μυών, ενώ είναι δυνατόν να συνοδεύονται με επίμονη κεφαλαλγία αγνώστου αιτιολογίας. Είναι πολύ συχνή πάθηση και θεωρείται ότι περίπου ένας στους δύο ανθρώπους θα την εμφανίσει μία φορά στη ζωή του. Κυρίως οφείλεται στην τάση που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να σφίγγουν τα δόντια στη διάρκεια του ύπνου προκαλώντας χαρακτηριστικό ήχο τριβής ή κροταλίσματος των δοντιών (βρουξισμός). Ορισμένες φορές ακούγεται και ήχος (κλικ) από την περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης κατά τη μάσηση ή την ομιλία. Η διάγνωση γίνεται μετά από ειδικές εξετάσεις και συνήθως θεραπεύεται συντηρητικά με ορθή αποκατάσταση, φυσικοθεραπεία, ναρθηκες σύγκλεισης και λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.